Selecteer een pagina

Onze medewerker Ron Boerboom is als projectvoorbereider aan de slag in Rotterdam op de overslaglocatie Hillelaan, aan de Rijnhaven. Het is een druk en intensief gebruikte kruising in Rotterdam zuid waar veel verkeer van de Erasmusbrug Rotterdam zuid instroomt. Ron is actief om diverse projecten voor te bereiden op het gebied van wegenbouw en riolering voor de gemeente. Zijn hulp werd ingeroepen voor dit project doordat het vast dreigde te lopen door diverse knelpunten en een te veel aan werk voor de werkvoorbereiders.

Dit project is jarenlang blijven liggen omdat men de kruising niet kon en mocht afsluiten. Maar aangezien er nu een nog veel groter project zou gaan plaatsvinden waardoor de kruising toch afgesloten moest worden, heeft men dit project gelijk erbij opgepakt.

Wat moet er allemaal gebeuren?

Binnen de Gebiedsontwikkeling Katendrecht wordt veel overlast ervaren van bouwverkeer en bouwplaatsen en daardoor moest binnen het gebied bestemmingsverkeer (om)geleid worden. Naar aanleiding van bewonersavonden zijn de plannen aangepast en moest het volgende gebeuren:

  • De Brede Hilledijk (Katendrechtzijde) moest 2 rijbanen behouden (in- en uitgaand).
  • Planning realisatie werd naar achteren geplaatst.
    Het volgende werd hierdoor mogelijk:
  • Aanpassing kruispunten inclusief vervanging van de Vri’s.
  • Aanpassing van de overstortlocatie Parkstad.
  • Aanpassen aansluiting Brede Hilledijk en deze geschikt maken voor 2 rijbanen en 1 bouwinrit.

Er is besloten om de drie onderdelen (rioolvervanging- en verlegging Hillelaan – Parkstad, verkeerskundige aanpassingen Hillelaan en aanpak Vri’s) gezamenlijk voor te bereiden en af te stemmen.

De rioolvervanging

In dit project worden de rioolwerkzaamheden uitgevoerd, waar er een grote verscheidenheid aan verschillende onderdelen de uitdaging geven om alles op elkaar tot een werkend geheel te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pendelconstructies, de meer traditionele buizen en putten, maar ook niet te vergeten alle kabels en leidingen voor de nutsbedrijven. Dit alles in samenloop met het andere project, waar onder andere de verkeersmasten, detectielussen en grondkabels onder handen werden genomen. Dit alles maakt het tot een zeer complexe en groots aan te pakken samenloop van werkzaamheden.

De hemelwaterafvoer en de vuilwater afvoer vanuit Parkstad moest naar de overstort van de Hillelaan, waarbij de rijweg van de Hillelaan moest worden gekruist. Om het riool ter plaatse van de Hillestraat te kunnen aanbrengen moesten de kruisende kabels en leidingen met de Hillelaan worden gerezen. Aan de Rijnhaven zijde van de Hillelaan moest een betonnen kokerprofiel 800x2000mm worden aangebracht die van af de overstort onder het metro viaduct tot aan twee uitstroomleidingen in de kade van de Rijnhaven lopen.

Ron vertelt: “Dit is een project dat nogal een chaotisch verloop had door de vele interne wisselingen, waar er eerste en integraal geheel had en voor het rioolwerk dit uiteindelijk door een projectteam is uitgevoerd. Ik werd er toen ook bijgehaald om aan dit geweldige project mee te werken. Het project zelf heeft een aantal jaren op de plank gelegen al voor het uitgevoerd kon worden, maar tezamen met een ander project dat ook gestart moest worden, werd er een multidisciplinair team samengesteld om een begin te realiseren.”

Door een krap tijdsframe en alle bijzondere onderdelen die er bij komen kijken, is dit een zeer uitdagend project gebleken. Met de 3D uitwerkingen echter, kon er een mooi plan worden gemaakt dat tot de gewenste resultaten en een passende oplossing heeft geleid.